EME - Ajuda d´emergència-ajut humanitari

PAREM ELS EFECTES DE LA COVID-19 ALS CAMPS DE REFUGIATS SAHRAUÍS

Número:
3438
Estado:
Tancat
Beneficiario:
REF - Refugiats, desplaçats, desmobilitzats
País:
POBLE SAHRAUÍ
Continente:
ÀFRICA
Área geográfica:
ÀREA MEDITERRÀNIA
Importe del proyecto:
29.150,64
Entidad ejecutora:
ACAPS-FEDERACIÓ ASSOCIACIONS CATALANES AMIGUES DEL POBLE SAHRAUÍ
Año de aprobación:
2020
SINOPSIS:

No existeix un registre formal de la població refugiada als campaments sahrauís per part de l'ACNUR. El Programa Mundial dels Aliments (PMA) distribueix 125.000 racions per als refugiats (75.847 dones i 49.153 homes). L'índex de crisi als campaments sahrauís és de 3 sobre 3, el màxim, segons la Direcció General ECHO (European Civil Protection and Humanitarian Aid Operations) de la Unió Europea.  L'índex de vulnerabilitat, també segons ECHO, és de 2 sobre 3.

A causa de les restriccions de la mobilitat adoptades per l'emergència de la COVID-19, aquest any 2020 el programa de Vacances en pau no tindrà lloc en el seu format habitual d'acollida dels infants sahrauís a Catalunya. La Delegació del Front Polisario a Catalunya ha traslladat una proposta alternativa, que inclou activitats de sensibilització a Catalunya, activitats als campaments i una acampada de mínim 15 dies als Territoris Alliberats.

Les autoritats de la RASD i l'Alt Comissionat de Nacions Unides per als Refugiats (UNHCR) han fet una crida (19/04) per cobrir les necessitats del sector sanitari, educacional i de seguretat alimentària i WASH -accés a aigua, aigües negres i higiene- (Water, Sanitation i Hygiene). A curt termini es tem una reorientació dels recursos de la cooperació internacional i les agències de Nacions Unides cap a altres indrets del món afectats per la pandèmia. 

Pel que fa a la seguretat alimentària, l'ajut humanitari que el poble sahrauí rep del PMA en situacions normals cobreix 15 dies i les famílies complementen amb altres ingressos per cobrir la resta del mes. A partir de mitjans d'abril, i degut al confinament, que els impedeix treballar, s'ha començat a notar la falta d'aliments bàsics. 

És per això que a Catalunya, les entitats solidàries amb el Sàhara, a través de la Federació ACAPS, s'han organitzat per sumar esforços i plantejar una proposta per mitigar les necessitats en seguretat alimentària. 

En concret, el projecte vol abordar dos eixos de treball:

1. Proporcionar alimentació bàsica durant els mesos d'estiu als camps de refugiats sahrauís. Es col·laborarà amb la Mitja Lluna Roja Sahrauí per facilitar la seva tasca de distribució de la cistella bàsica d'aliments, especialment en aquelles famílies que tinguin infants.

2. Sensibilitzar la població catalana de la situació que viu el poble sahrauí, especialment pel que fa a la situació generada per la COVID-19, tant als camps de refugiats, com als territoris ocupats pel regne del Marroc, on els presos polítics continuen tancats a les presons tot i l'elevat risc de contagi.