SAN - Sanitat

APODERAMENT I CAPACITACIÓ D´ESTUDIANTS I PROFESSIONALS DE LA SALUT PER A LA PREVENCIÓ DE LA MGF I L´ATENCIÓ DE LES CONSEQÜÈNCIES PER A LA SALUT A GÀMBIA

Número:
3352
Estado:
Tancat
Beneficiario:
CTP - Col·lectius tècnics o professionals
País:
GÀMBIA
Continente:
ÀFRICA
Área geográfica:
ÀFRICA
Importe del proyecto:
103.474,00
Aportación del Fons:
52.273,24
Entidad ejecutora:
FUNDACIÓN WASSU-UAB
Año de aprobación:
2019
SINOPSIS:

El projecte pretén contribuir a la prevenció de la MGF i a la millora de l'atenció de les seves conseqüències a Gàmbia i Catalunya mitjançant la transmissió i l'augment dels coneixements i capacitats d'agents de salut i estudiants de ciències de la salut de Gàmbia en matèria de MGF; l'estudi dels coneixements, les actituds i les pràctiques dels homes en origen i destinació a la prevenció i l'abandonament de la MGF; i l'enfortiment de l'estratègia preventiva a Catalunya entre estudiants universitaris, referents comunitaris i la ciutadania en general. 

Al desembre de 2015 el govern de Gàmbia va promulgar una llei que prohibeix la pràctica de la MGF. No obstant això, el desconeixement de la població en general, i especialment dels agents implicats en la seva prevenció i atenció, és encara latent. En aquest sentit, tot i que el nou context legal ha suposat un pas important en el treball per l'abandonament de la pràctica a Gàmbia, l'equip de WGK ha detectat que la implementació de la llei pot arribar a generar efectes contraproduents, com la clandestinitat de la pràctica, o directament que la llei no sigui aplicada. A més, com mostra l'experiència d'altres països que han prohibit la pràctica, la llei per si mateixa no és suficient i ha d'anar acompanyada d'accions de formació i sensibilització. Això, ressalta la necessitat d'una intervenció destinada a acompanyar la implementació de la llei que prohibeix la MGF. Per a això, l'estratègia que des WGK s'ha identificat com adequada és el reforç de les capacitats i coneixements dels agents clau de l'àrea de la salut, perquè siguin capaços d'identificar i tractar les conseqüències de la MGF, així com dur a terme accions preventives a través de la sensibilització i assessorament a aquelles persones que acudeixen a la recerca d'ajuda professional.

Com a primer eix d'actuació, es realitzaran 13 formacions per a la capacitació i apoderament dels agents de salut en matèria de prevenció de la MGF i l'atenció de les seves complicacions en 6 de les 7 regions de Gàmbia. Són accions dirigides a 62 metges de la Missió Mèdica Cubana, a 422 treballadors comunitaris de salut i a 610 estudiants de ciències de la salut de 5 universitats. 

El segon eix d'actuació aprofita les accions formatives i de sensibilització implementades al país (Gàmbia), per tenir contacte amb els informants que participessin en l'estudi sobre els Coneixements, les Actituds i les Pràctiques dels homes en origen (Gàmbia) i destinació (Catalunya) en matèria de MGF. Es partirà d'una revisió bibliogràfica i es dissenyarà la investigació amb l'objectiu d'identificar què fan ells, com ho fan i què podrien fer per a la prevenció de la MGF en el si de les seves comunitats (tant en origen com en destí) i així identificar noves estratègies que permetin involucrar-los en l'abandonament de la MGF de manera local i transnacional. 

Com a tercer i últim eix d'actuació, es plantegen 6 accions de sensibilització a Catalunya: 3 sessions de sensibilització adreçades a 130 estudiants d'Infermeria (Escola d'Infermeria Gimbernat, Sant Cugat del Vallès), Medicina (Universitat Autònoma de Barcelona) i Treball Social ( Universitat de Barcelona) per a enfortir com a futurs professionals amb un paper clau en l'acompanyament de les conseqüències de la MGF per a la salut de dones i nenes i en el treball preventiu amb les famílies; i l'organització de 3 trobades amb referents comunitaris de Catalunya amb qui poder dissenyar propostes preventives que fomentin les sinergies transnacionals entre Gàmbia i Catalunya.