General

El Marroc impedeix a l’Intergrup per la Pau i la Llibertat del Sàhara del Parlament de Catalunya visitar els territoris ocupats

La presidenta de la CCASP, Gemma Aristoy i el director del FCCD, David Minoves, formen part de la delegació

28 Febrero 2020

Les autoritats del Marroc han impedit aquest divendres entrar al Sàhara Occidental a una delegació de l’Intergrup per la Pau i la Llibertat al Sàhara (IPLS) del Parlament de Catalunya, on tenien previstes trobades i reunions amb col·lectius sahrauís que denuncien la vulneració constant dels Drets Humans. El director del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD), David Minoves, i la presidenta de la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauís (CCAPS), Gemma Aristoy, formen part d’aquesta delegació que aquesta hora continua a l’aeroport d’Al-Aaiun.

Segons han explicat des de la delegació, només aterrats a l’aeroport, procedents de Las Palmas (Illes Canàries), un representant del govern del Marroc els ha comunicat que no podien baixar i els ha emplaçat a tornar a l’aeroport d’origen on tenen previst arribar cap a les 15.30 de la tarda.

La delegació de l’Intergrup per la Pau i la Llibertat al Sàhara (IPLS) del Parlament de Catalunya està formada pels diputats Ferran Civit (ERC), Susanna Segovia (Catalunya En Comú Podem) i Vidal Aragonés (CUP). També l’integren Lupe Moreno (Agència Catalana de Cooperació), el cap de l’àrea de Drets Humans del FCCD, Toni Royo i Oriol Puig (Sàhara Dempeus), a més de Minoves i Aristoy.

Des de l'interior de l'avió on estan retinguts a Al-Aaiun, David Minoves i Gemma Aristoy lamentaven «profundament» l'actitud de les autoritats del Regne del Marroc que els impedeixen «acompanyar a defensors i defensores dels Drets Humans sahrauís i visitar famílies d'activistes que han estat detinguts i empresonats per la defensa d'aquests drets». Aquests dos responsables de la cooperació municipalista consideren «decebedor, desconcertant i preocupant» que les mateixes autoritats marroquines que «conviden a treballar en cooperació al seu territori per donar suport a projectes de desenvolupament siguin les mateixes que ara impedeixen l'entrada a electes municipals i parlamentaris catalans». Minoves i Aristoy ja han anunciat que l'IPLS i les entitats d'aquesta delegació denunciaran a les autoritats marroquines i internacionals aquest impediment per l’exercici de les seves funcions i que «no desviaran al municipalisme solidari de l'objectiu de garantir la protecció dels drets humans pels sahrauís que viuen sota l'ocupació del regne del Marroc».

No és la primera vegada que el Marroc impedeix a representants institucionals entrar al Sàhara. Les autoritats d’aquest país mai donen l’ordre d'expulsió per escrit, tal com ha passat al l’IPLS del Parlament de Catalunya, al·legant que es vol perjudicar els interessos del Marroc. Entre els motius que habitualment exposen hi ha que s’infringeixen les regles migratòries perquè ingressen com a turistes quan en realitat tenen una agenda política.

Aquesta és la segona vegada en només tres mesos que les autoritats marroquines impedeixen una missió parlamentària. El desembre una delegació del Parlament Basc també se li va prohibir l’entrada.

ESTANCAMENT DE LES NEGOCIACIONS I NOUS GREUGES

El context actual del conflicte des de la dimissió del representant de la Missió de Nacions Unides pel Referèndum al Sàhara Occidental (MINURSO), Hörst Köhler, el maig de 2019 passa per un estancament de les negociacions. El procés de negociació impulsat per la MINURSO no avança a causa del bloqueig, sobretot, de Marroc i França. La missió de Nacions Unides es va prorrogar l’octubre de 2019 per un any més però continua sense representant especial. Des del Front Polisario es percep que la MINURSO focalitza en vigilar l’alto el foc i evitar la represa armada, i no tant propiciar el referèndum pel qual va ser constituïda. Un dels greuges més recents que ha patit la població sahrauí ha estat el tancament de la Dipositaria de Béns de l’Estat espanyol. La clausura d’aquesta oficina anunciada aquest febrer deixa desatesos a 12.000 ciutadans espanyols d'origen sahrauí que es veuran obligats a traslladar-se a Rabat per a tramitar els seus documents oficials.

L’INTERGRUP PER LA PAU i LLIBERTAT AL SÀHARA DEL PARLAMENT VA CONSTATAR L’ANY 2014 UN «ETNOCIDI EVIDENT»

Des de fa anys, les autoritats del Marroc deneguen l’entrada de delegacions parlamentàries. Una de les darreres que hi va entrar va ser l’intergrup per la Pau i la Llibertat al Sàhara (IPLS) del Parlament de Catalunya l’any 2014. En aquella estada la delegació de la cambra catalana va demanar una intervenció "urgent" de l'ONU al Sàhara Occidental per la "vulneració de drets humans", així com que el Govern es replantegi les relacions comercials amb el Marroc al constatar-hi un «etnocidi evident». L’informe elaborat constatava que hi ha una vulneració sistemàtica dels drets humans, un “etnocidi evident” amb el coneixement de l’ONU i de la comunitat internacional, a més d’una "negació de drets bàsics individuals i de drets col·lectius dels pobles».