General

Opinió | Avui més que mai cal recuperar la vigència de l'objectiu 0,7%

Isidre Pineda, president del FCCD, considera que l'objectiu 0,7% és un deure i una responsabilitat per a les administracions

15 Enero 2020

ISIDRE PINEDA | President del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i alcalde de Caldes de Montbui

La cooperació per al desenvolupament és estranyament notícia. Afirmo “estranyament” ja que no es tracta d’una de les polítiques públiques més mediàtiques. Aquest és un fet injust ja que poques vegades crida l’atenció dels mitjans el poderós efecte de transformació que ve acompanyat d’intensos i reivindicatius moviments socials. Fa 25 anys tot va canviar en aquest sentit ja que centenars de persones, i entre elles el Fons Català de Cooperació i diversos activistes de llarga trajectòria, van impulsar una mobilització que representaria un abans i un després en concepte de solidaritat global i que condicionaria les polítiques de cooperació per al desenvolupament. Certament hem de tenir en compte el moment històric i la causa de la reivindicació per posar en valor tot el que va representar en el seu dia, fet que ha provocat que el reconegut programa de recerca periodística “30 minuts” hagi centrat els seus esforços a parlar-ne en un reportatge el passat diumenge.

APROFUNDIR I REFLEXIONAR SOBRE LA JUSTÍCIA GLOBAL EN HORARI DE MÀXIMA AUDIÈNCIA TELEVISIVA
 
És un èxit rotund que un programa de màxima audiència aprofundeixi i reflexioni sobre la justícia global i el paper de la cooperació catalana, i és per això que des del Fons Català hem impulsat i participat a la producció del reportatge per recuperar un tema en el que a dia d’avui encara hi ha molt camp per recórrer. Avui més que mai cal recuperar la vigència de l’objectiu d’assolir el 0,7% en cooperació al desenvolupament, i podem fer-ho inspirats per aquelles acampades que van representar un moviment social pioner a Catalunya. Cal apostar per la cooperació al desenvolupament com a eina de transformació global sense oblidar que ja fa massa anys que moltes administracions obvien un compromís històric. En tenim el deure i la responsabilitat. I només de nosaltres depèn que totes les administracions responguin positivament, aquest cop sí.