General

18 de desembre | Dia Internacional de les Persones Migrants

Les migracions forçades a causa de guerra, fam...cal sumar-hi els migrants climàtics

18 Diciembre 2019

Avui 18 de desembre se celebra el Dia Mundial del Migrant. Les migracions són un fenomen que ha existit sempre. Els moviments de persones s'ha produït al llarg de tota la història. Des dels orígens de la humanitat hi ha hagut mobilitat d'un lloc a un altre de la terra, per motius molt diferents. La majoria de migracions són internes o dins dels subcontinents i esdevenen un element de riquesa per a la societat (social, cultural, econòmica...). Segons dades de l'ONU, la xifra de migrants ha arribat aquest any a 272 milions de persones, 51 milions més que l'any 2000. Aquest és la xifra més alta registrada fins ara.

Per aquesta raó, més enllà d'una data en el calendari, els dies mundials han de ser una eina de reflexió, de transformació, de canvi... per afrontar una situació. En l'actualitat hi ha un gran nombre de persones que viuen a un lloc diferent d'on van néixer. Una part d'aquest col·lectiu migrant són aquelles persones que es veuen forçades a emigrar a causa de guerres, fam, desastres naturals...i són aquelles sobre les que la societat ha de donar una resposta. Aquesta acollida és un dels reptes al que han de fer front els països de determinades zones del món i queda molt de camí per a recórrer.

En el treball diari en l'àmbit de la solidaritat i el desenvolupament que fa el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD) a tot el món, constatem una manca de compromís: un enfocament basat en la seguretat i el control de fronteres en detriment dels aspectes humanitaris i socials. Ens cal un model hospitalari d'acollida al migrant que contrasti el sofriment i vulneració dels Drets Humans més bàsics que s'està produint.

MÉS ESCALFAMENT PLANETARI. MÉS MIGRACIONS 

Les migracions forçades són un mirall de la realitat del món i, si no es reverteix, la situació no és massa esperançadora. Als migrants que escapen de guerres, conflictes polítics, fam... cal sumar-hi els migrants climàtics. Persones que, amb l'escalfament del planeta a causa de l'acció de l'home, es veuen forçats a marxar de casa. La recent cimera sobre el clima de Madrid és una visualització més de la incapacitat de posar els interessos del planeta i de les persones que hi viuen per damunt dels interessos econòmics globals.

Els problemes ambientals poden conduir, de fet ja ho fan, directament a l'emigració. L'estrès ambiental pot provocar conflictes de recursos i aquests conflictes acaben provocant refugiats. Els esdeveniments meteorològics extrems, provocats per l'escalfament global i el canvi climàtic conseqüent, també van creixent d'una manera alarmant. El canvi climàtic global té el potencial de desarrelar directament les persones de les seves comunitats d'origen i cal una actuació compromesa. Cal consciència real i compromís.

MÉS INFORMACIÓ

➡️ Informes de l'ONU sobre migracions (clica aquí)
➡️ El Dia Internacional de les Persones Migrants a la Wikipedia (clica aquí)
📸 Climate Center. Flickr. Creative Commons.