General

El FCCD participa en unes jornades per salvar el Lempa, un riu estratègic per a Guatemala, Hondures i El Salvador

Gemma Aristoy ha encapçalat una delegació que ha visitat projectes de cooperació que es fan a la zona

04 Diciembre 2019

El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD) ha estat un dels ponents i col·laborador de la jornada «Por el rescato del rio Lempa» que s'ha fet a Esquipulas (Guatemala). Aquesta sessió de debat estratègic on hi han participat viceministres de Guatemala, Hondures i El Salvador ha estat impulsada per la Mancomunidad Trinacional Fronteriza Rio Lempa amb l'objectiu de fixar mesures correctores per aquest riu que és la columna vertebral de la zona, ja que abasteix el consum humà, sistemes de regs o generació hidroelèctrics.

El FCCD realitza des de fa anys projectes de cooperació en aquesta zona centreamericana. La delegació del FCCD la va encapçalar Gemma Aristoy, regidora de cooperació de Sant Cugat i membre de la junta de l'ens. Més enllà de la participació en aquestes sessions estratègiques de debat sobre el riu Lempa, la delegació catalana també van poder conèixer projectes que s'estan desenvolupant a la zona. Entre d'altres es va participar en l'acte d'inauguració del projecte que ha permès portar l'aigua potable al Caserio Cristalina i que ha realitzat l'Ajuntament de Canderalia de la Frontera (El Salvador) amb el suport del FCCD. També es va signar un conveni amb el Consorcio de Intermunicipalidades del Oriente (El Salvador) per implementar l'Agenda 2030 a Catalunya i El Salvador o per conèixer la planta de tractament d'aigua potable d'Ocotepeque (Hondures), a més de mantenir contactes amb municipis i organismes dels tres països.

Visites del FCCD a les projectes a l'entorn del riu Lempa

EL LEMPA, UN RIU TRANSFRONTER ESTRATÈGIC

La conca del riu Lempa considerada una de les més grans, compta amb una extensió de 17,9 quilòmetres quadrats; des del seu naixement en terres de Olopa (Guatemala) cobreix en el seu pas 31.4 quilòmetres de territori a Hondures i la seva desembocadura per 360, 2 quilòmetres a El Salvador. Aquest fet el converteix en un punt estratègic d'aquesta zona on el FCCD gestiona, a través de les aportacions de municipis i ens supramunicipals, projectes de cooperació i desenvolupament.

El Lempa viu un accelerat deteriorament. Aquest fet va portar a les alcaldies de 45 municipis de 3 països a unir-se per actuar sanejar les aigües que estan molt contaminades i intentae recuperar la seva fauna. Al llarg de tot el seu recorregut, el riu rep aigües negres, deixalles d'abocadors d'escombraries a cel obert, residus tòxics del processament del cafè i de químics usats en l'agricultura sense que els governs estatals prenguin cartes per evitar aquest desastre.