General

"La lluita palestina no és només amb armes, tenim l'art i la cultura"

Pel 75è aniversari de la Nakba, parlem amb Laila Ajjawi, grafitera i refugiada palestina, que utilitza l'art com a denúncia

15 May 2023

El 15 de maig de 1948 va tenir lloc la Nakba, "desastre" en àrab, l'inici de l'èxode forçat palestí durant la creació de l'Estat d'Irsael, en el qual es calcula que van fugir 750.000 persones. Això va provocar que una generació sencera es convertís en refugiada. Actualment hi ha més de 2 milions de persones palestines refugiades a Jordània, més de 479.000 al Líban, i més de 430.000 a Síria. A més, es calcula que 871.000 persones palestines estan desplaçades a Cisjordània, i 1,4 milions a la franja de Gaza. 

Segons la resolució 194 i 3236 de les Nacions Unides, així com la Convenció de l'Estatut dels Refugiats de 1951, la població palestina refugiada té dret al retorn, però Israel no ha acceptat cap d'aquestes resolucions i continua construïnt assentaments il·legals en territori ocupat palestí. 

En commemoració d'aquest dia, el Fons Català ha parlat amb la grafitera palestina Laila Ajjawi, refugiada a Jordània i participant al projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans. A través del seu art, Ajjawi reivindica la causa palestina, així com els drets de les persones refugiades i la lluita per la igualtat de gènere.