EME - Ajuda d´emergència-ajut humanitari

CRIDA D´EMERGÈNCIA PER A LA POBLACIÓ VÍCTIMA DEL TERRATRÈMOL AL KURDISTAN, SÍRIA I TURQUIA

Number:
3829
Status:
En curs
Beneficiary:
PGE - Població general
Country:
KURDISTAN-SÍRA-TURQUIA
Continent:
ÀSIA
Geographical area:
ÀREA MEDITERRÀNIA
Cost of the project:
Finançament obert
Executing agency:
FONS CATALÀ DE COOPERACIÓ AL DESENVOLUPAMENT
SYNOPSIS:

Diversos terratrèmols han sacsejat el sud de Turquia, Síria i el  Kurdistan a primera hora del matí del 6 de febrer. Fins ara, s'han registrat 5.000 víctimes mortals, milers de ferits i nombrosos danys materials. Milers de persones s'han quedat sense llar a ple hivern, la zona pateix una epidèmia de còlera i les autoritats temen que el nombre de víctimes continuï augmentant, mentre van fent tasques de rescat.

L'epicentre ha tingut lloc a les províncies d'Ekinozu i Kahramanmaras i ha afectat una àrea d'uns 400 km al voltant, que inclou grans ciutats de Turquia i el Kurdistan com Gaziantep, Adana, Hatay, Diyarbakir on viuen prop de 12 milions de persones, de les quals més de dos milions són refugiats sirians. El terratrèmol també ha afectat el nord-oest de Síria, les províncies d'Alep, Idleb, Latakkia, Tratous i Hama, també com la regió de l'administració autònoma del nord i est de Síria-Rojava, les ciutats d'Afrin i Kobane.

Cal destacar que aquesta nova emergència es produeix en uns territoris castigats per la guerra i les agressions militars on hi ha milions de persones en situació de desplaçaments forçats amb grans necessitats humanitàries i amb tendència clara a agreujar-se. Turquia acull uns 3,6 milions de refugiats sirians, la majoria dels quals viuen a la zona afectada. A Síria els camps de refugiats palestins també s'han vist greument afectats.  

En aquest primer moment, les organitzacions humanitàries estan donant suport als esforços de resposta immediata urgent. El Fons Català té una trajectòria de suport a respostes d'emergència en aquests territoris en el marc de la Campanya "Món Local Refugi". En aquest moment, estem en procés d'identificació de les respostes d'emergència i les entitats aliades durant la fase de reconstrucció post-emergència.

Així, el Fons Català fa una crida als ajuntaments i les institucions supramunicipals a sumar-se a aquest procés de reconstrucció i de suport a la població damnificada.