General

El Grup de Treball Món Local Refugi posa èmfasi en donar suport a les crisis oblidades

S'ha presentat el balanç de les campanyes d'Acció Humanitària i Emergència i els nous projectes aprovats 

16 November 2022

El 15 de novembre s'ha celebrat telemàticament el Grup de Treball Refugi del Fons Català. La trobada ha permès fer un balanç  de les aportacions dels ajuntaments catalans a la campanya Món Local Refugi i a la campanya per Ucraïna, així com fer un retorn de la campanya Siguem Refugi executada amb motiu del Dia Mundial de les Persones refugiades el juny passat. A més, s'ha fet incidència en no oblidar tots aquells conflictes que no es troben dins el focus mediàtic i que necessiten suport i acompanyament. 

 

Món Local Refugi

ACNUR estima que s'ha arribat a la xifra de 103 milions de persones desplaçades forçades, el 72% de les quals són originàries de cinc països: Síria, Veneçuela, Ucraïna, Afganistan i Sudan del Sud. La situació del refugi és cada vegada més complexa. 

Entre 2019 i 2022 s'han reunit més de 707.000€, sent l'any 2021 el que concentra més aportacions (270.000€). Actualment hi ha 17 projectes actius a la campanya, els quals estan localitzats a la Frontera Occidental Euro-africana, al corredor dels Balcans, a Grècia, al Sàhara Occidental, al Senegal, al Líban, al Kurdistan, a l'Afganistan i a Mèxic. 

Prop de la meitat d'aquests projectes se centren en brindar suport socio-jurídic, mentre la resta estan enfocats a la salut mental, incidència, protecció, assistència humanitària, cohesió social i aigua i sanejament.  

 

.

 

Campanya Ucraïna

El conflicte a Ucraïna s'està intensificant i les preocupacions per les afectacions de les baixes temperatures de l'hivern són molt grans. El Fons Català va activar, en temps rècord, la campanya d'emergència per donar suport a la població víctima del conflicte i actualment ja té 11 projectes, alguns dels quals ja han finalitzat. Davant la greu situació de vulneració de drets que viu la societat ucraïnesa, l'equip d'Acció Humanitària segueix identificant noves necessitats i entitats sobre terreny. 

La campanya ha comptat, des del seu inici, amb un ampli suport del municipalisme català, així com també d'empreses i particulars. S'han rebut prop de 810.000€, 105.000 dels quals encara estan pendents de confirmar. Els projectes aprovats són d'acollida,  assistència humanitària i salut mental, tant dins d'Ucraïna com a Polònia. 

L'objectiu del Fons Català és donar suport a entitats coneixedores del context que treballin amb les comunitats més vulnerables com ara les persones amb diversitat funcional i la gent gran, entre d'altres. 

 

Siguem Refugi

La campanya de sensibilització "Siguem Refugi" que es va organitzar amb motiu del Dia Mundial de les Persones Refugiades (20 de juny) a 18 municipis, segueix sent una eina de treball i de coneixement per conscienciar sobre la vulneració de drets a les fronteres. 

Es van produïr 51 exposicions i més de 30 adaptacions gràfiques, i es compta amb una pàgina web que recull testimonis i informació en profunditat de 17 camps de persones refugiades. Des del Fons Català es vol seguir donant vida a la campanya de cara a 2023 juntament amb tots aquells municipis interessats, per tal de tornar a posar el refugi al centre, recordar la necessitat de crear vies legals i segures, i apropar aquesta realitat a la població.