General

El Fons Català impulsa la campanya "Siguem refugi. Per un món sense camps"

La iniciativa compta amb la participació de 22 municipis i denuncia la vulneració de drets humans de les persones refugiades

09 June 2022

El Fons Català dona el tret de sortida a la campanya de sensibilització “Siguem refugi. Per un món sense camps”, que compta amb la participació de 22 municipis catalans. L’objectiu de la campanya és denunciar la vulneració de drets humans de les persones refugiades als camps, a les rutes de fugida i a les fronteres, apropar a la ciutadania la realitat del procés migratori i de la vida als camps, i donar a conèixer la implicació del municipalisme català en projectes de cooperació en matèria de refugi. 

La crisi d’Ucraïna ha demostrat que l’origen de les persones en moviment determina els seus drets a les fronteres i que és possible brindar protecció internacional a la població refugiada quan hi ha voluntat política.  Per aquest motiu, “Siguem refugi” vol presentar la realitat de totes aquelles persones que no tenen accés a migrar a través de vies legals i segures, perquè les polítiques migratòries racistes i patriarcals els hi ho impedeixen. Es tracta d’una campanya de llarga durada que s’emmarca en el Dia Mundial de les Persones Refugiades (20 de juny) i que busca generar un debat sobre la realitat migratòria a través de la presentació i difusió de diversos materials i iniciatives al llarg de l’any, per tal d’anar més enllà de les accions del 20 de juny. 

La campanya consta de quatre vessants: una exposició informativa sobre deu camps de persones refugiades del món amb testimonis sonors, una campanya comunicativa online i offline, una acció de sensibilització a l’espai públic el 20 de juny i un manual de treball per a escoles i instituts. A més, a la pàgina web www.siguemrefugi.org, es podrà consultar tota la informació referent a la campanya i es podran veure els continguts de les exposicions i un banc de recursos addicional per ampliar informació. Al llarg del mes de juny els municipis participants organitzen diversos actes sobre migració i refugi, que es poden consultar a l’agenda de la web de la campanya.

.

 

La resposta del municipalisme en matèria de refugi

Des de la crisi d’acollida del 2015, el municipalisme català ha treballat en el marc de la campanya Món Local Refugi per donar suport a organitzacions sobre el territori que salven vides i defensen els drets de les persones refugiades. Durant els darrers anys (2020-2021), un total de 47 ajuntaments han aportat més de mig milió d’euros a projectes d’ajuda humanitària en matèria de refugi. En total, s’han pogut impulsar 17 projectes d’acompanyament i respostes d’emergència a vuit països diferents, entre ells a l’illa de Lesbos, a Grècia, a la frontera Occidental euroafricana (Ceuta, Melilla i illes Canàries), als campaments informals de Sèrbia i Bòsnia, o als campaments de persones refugiades del Líban i el Kurdistan. 
 

Solidaritat amb Ucraïna
El compromís dels municipis amb el refugi no només es veu reflectit en la campanya Món Local Refugi, sinó amb l’allau de solidaritat amb Ucraïna des que va esclatar el conflicte. 

L’1 de març el Fons Català va obrir una campanya d’emergència per donar suport a les víctimes de la guerra a Ucraïna i des d’aleshores, s’han rebut prop de 400.000 euros provinents d’aportacions de 85 ajuntaments, 36 empreses i desenes de particulars. La resposta a aquesta crida ha estat molt ràpida i també hi ha hagut molt compromís per seguir les indicacions que es van donar des de les diferents entitats de no enviar material des de Catalunya a la frontera. 

El Fons Català ha fet dues missions a Polònia per identificar quines són les necessitats de la població refugiada, i quines organitzacions locals i internacionals treballen sobre terreny per tal d’establir nexes de col·laboració. A dia d’avui s’han tancat una desena de projectes tant a Polònia com a Ucraïna que proporcionen suport psicològic, allotjament, atenció sociohumanitària i materials diversos amb entitats internacionals com Pallassos Sense Fronteres o Creu Roja, i entitats locals a Polònia com Feminoteka, Salam Lab o Mudita.