General

La Missió d'Observació CAT-COL confirma un desenvolupament pacífic dels comicis

La Missió d'Observació Catalana a Colòmbia ha presentat les conclusions principals en roda de premsa a Bogotà 

31 May 2022

Des de Bogotà, Colòmbia, quatre portaveus de la Missió d'Observació Electoral CAT-COL han exposat els resultats de la seva observació als comicis presidencials celebrats al país el diumenge 29 de maig. A l'acte hi han participat Aurora Madaula, Responsable política de la Missió i Diputada del Parlament de Catalunya; Natàlia Pelegrí, de la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia; Mar Aguilera, Responsable tècnica de la Missió i Presidenta d'ODEM; i David Minoves, Director del Fons Català de Cooperació. 

El dia de les eleccions, els 17 grups que han conformat la missió van fer 81 observacions sense cap contratemps en àrees tant rurals com urbanes a les regions de Bogotà, Valle del Cauca, Norte del Cauca, Urabá i Magdalena Medio. Tot i l'ambient pacífic i tranquil que s'ha pogut observar, s'ha constatat que el context de violència preelectoral pot haver afectat al dret de participació en algunes zones, concretament a les comunitats rurals. 

 Aurora Madaula ha alertat de la manca de dones en llocs de lideratge a les institucions colombianes i la inexistència de dones candidates a les eleccions. "No hi ha hagut paritat a nivell general", ha dit. 

La Missió valora positivament el desenvolupament de la jornada electoral i la professionalitat del personal de l'administració electoral i les institucions als centres de votació, així com l'accessibilitat a la majoria de col·legis electorals i la participació de votants de les NARP (comunitats negres, afrocolombianes, raizales i palenqueras). No obstant això, han advertit que en alguns casos s'han detectat irregularitats com ara indicis de compra de vots o intimidació, sobretot en àrees rurals, afectant així la credibilitat del procés electoral.

Fins ara, ningú a qüestionat els resultats provisionals publicats, que presenten a Gustavo Petro, del Pacto Histórico, com el candidat amb més vots (40,32%) i a Rodolfo Hernández, del moviment Liga de Gobernantes Anticorrupción, com a segon, amb un 28,15%. Tots dos s'enfrontaran en una segona volta el proper 19 de juny. 

La Missió catalana, conformada per diverses entitats, institucions i representants de municipis, publicarà un informe final que inclourà les conclusions completes i recomanacions per contribuïr a la millora de les properes eleccions.