General

Una radiografia de la LGTBIfòbia al món

Amb motiu del Dia Internacional contra l'Homofòbia i la Transfòbia analitzem la persecució de persones per motius d'orientació sexual

16 May 2022

El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament s'uneix a les reivindicacions del 17 de maig, el Dia Internacional contra l'Homofòbia i la Transfòbia. La criminalització i persecució per motius d'orientació sexual i identitat de gènere és una problemàtica vigent a nivell global. L'homosexualitat és il·legal en molts països i en altres zones de la terra s'està produint un retrocés en el reconeixement de les llibertats i els drets fonamentals del col·lectiu LGTBI.

UNA RADIOGRAFIA DE LA LGTBIFÒBIA AL MÓN 

LGTBIfobia 10

Àfrica subsahariana
Les persones LGBTI continuen patint abusos o discriminació en països com Camerun, Kenya, el Senegal, Tanzània, Togo i Uganda.

Orient Mitjà i Nord d'Àfrica
Bahrain, Egipte, l'Iran, el Marroc i Tunísia es deté i empresona a les persones LGBTI per càrrecs d'"actes llicenciosos" o "conducta immoral", i les hi persegueix en aplicació de lleis que penalitzen les relacions sexuals consentides.

Amèrica
Brasil continua sent el país més mortífer del món per a les persones trans. En països com l'Argentina, Bahames, el Salvador, Haití, Hondures, Jamaica, República Dominicana o Veneçuela, registren alts nivells de crims d'odi, apologia de l'odi i discriminació, així com assassinats i persecució contra activistes LGBTI.

Àsia
Països com Indonèsia o Malàisia les persones LGBTI sofreixen persecució, discriminació i violència.

Europa
L'orientació sexual i identitat de gènere continua sent en molts Estats d'Europa de l'Est i Centreeuropa un tabú social que comporta rebuig,  discriminació i abús cap a elles. Aquestes persones veuen sovint vulnerats els seus drets humans en àmbits com l'educació, l'ocupació o la s   salut. En països com Letònia, Lituània, Bulgària, Croàcia, Sèrbia, Hongria, Moldàvia o Rússia és freqüent la vulneració del dret a la llibertat d'expressió i reunió o els crims d'odi contra aquestes persones.

* Font: Amnistia Internacional i ILGA World (llegeix l'informe complet (clica aquí)

LA LGTBIFÒBIA EN XIFRES

11

L'homosexualitat pot suposar la pena de mort en 11 països del món.

70

L'homosexualitat és il·legal en al voltant de 70 països del món.

3664

Entre gener de 2008 i setembre de 2020 almenys 3.664 persones trans han estat assassinades a tot el món.