General

Què puc fer per donar suport a la població víctima del conflicte a Ucraïna?

El Fons Català publica un seguit de recomanacions i desaconsella les recollides de material solidàries als municipis

04 March 2022

Davant la crisi humanitària a Ucraïna, ha nascut una forta pulsió solidària entre la ciutadania de tots els municipis de Catalunya que busca donar suport als milers de persones que fugen de la guerra. En aquestes situacions d'emergència, però, no totes les accions són útils i resolutives, i per aquest motiu el Fons Català publica una breu guia sobre les millors maneres de donar suport des de Catalunya a les persones que ho necessiten. 

La millor manera d'assegurar-se que els fons arriben a destí convertits en ajuda real és vehicular-los a través d'organitzacions que treballen a terreny. El Fons Català ha obert recentment una campanya per donar suport a la població refugiada i es poden fer arribar donacions tant públiques com privades als següents comptes bancaris: 

Codi IBAN: ES91 0182 6035 4102 0160 8531

Codi IBAN: ES79 2100 3200 9625 0002 9627

Per tal que es destini al conflicte armat a Ucraïna, cal incloure el concepte: Campanya 3699-Crisi Ucraïna

La campanya està en fase d'identificació de necessitats, cal anar a terreny per entendre la realitat a les fronteres, però des del Fons Català se centraran els esforços en atendre els següents fronts:  assistència a les rutes de fugida, cobertura de necessitats bàsiques, desplegament d’un dispositiu sanitari o humanitari ampli en territori ucraïnès, accions de suport a municipis afectats dels països de primera acollida, suport a projectes executats per entitats humanitàries i solidàries.

És recomanable fer enviaments d'aliments, roba o medicaments?

No. 

Per què?

  • L'ajuda triga massa en arribar i es perd temps
  • Les recollides de material als municipis suposen un impacte negatiu tant econòmic, ja que distorsiona les economies locals amb l'arribada de materials de fora, com medi ambiental, a causa de la petjada de CO2 que implica el transport fins al destí. 
  • El transport de materials cap a Ucraïna està sent molt difícil. En el cas de medicaments, cal complir els estàndards de l'Agència Europea de Medicaments i les agències nacionals de cadascun dels països on passi el transport.

  • Roba, menjar, medicaments i altres materials útils es poden comprar als països veïns que estan acollint la població que fuig de la guerra.

    Comprar el què calgui a prop implica: contacte proper amb la població afectada i necessitats locals millor identificades i validades.

  • És molt més efectiu fer donatius econòmics a organitzacions especialitzades.

 

Recomanem consultar la guia completa i veure el vídeo La mà refugi: