EME - Ajuda d´emergència-ajut humanitari

CAMPANYA MÓN LOCAL REFUGI: OBRIM ESCLETXES A L'EUROPA FORTALESA (CONTINUÏTAT P2833-FASE 2)

Number:
3606
Status:
En curs
Beneficiary:
REF - Refugiats, desplaçats, desmobilitzats
Country:
Diversos
Geographical area:
DIVERSES ZONES
Cost of the project:
Finançament obert
Executing agency:
FONS CATALÀ DE COOPERACIÓ AL DESENVOLUPAMENT
Year of approval:
2021
SYNOPSIS:

El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, davant les emergències en matèria de refugi a la frontera euroafricana i a les rutes de fugida de la mediterrània oriental, amplia la campanya d'emergència Món Local Refugi per donar una major cobertura i suport a les persones en moviment.

El Dret d'Asil està regulat pel Dret Internacional i és una obligació dels Estats, però la realitat ens mostra un altre escenari. Fa anys que vivim una crisi d'acollida que fa que milers de persones en moviment que busquen protecció a altres països es topin amb una Europa hostil que no garanteix els seus drets. En l'última dècada l'externalització de fronteres s'ha disparat als països europeus, generant així un desplaçament de la gestió de les polítiques migratòries i d'asil a tercers països amb l'objectiu d'evitar i contenir l'arribada de persones en moviment.

Es monitoritzen i documenten condicions absolutament infrahumanes, denigrants i constitutives de condicions de tortura en els camps de pretesa acollida a les fronteres fortalesa. 

En aquest escenari hostil, és molt important la implicació dels municipis que permetin aixecar una veu de denúncia i que no mirin cap una altra banda en el compromís de defensa dels drets humans. L'egoisme a les fronteres costa vides.

En aquest context de gestió de la crisi d'acollida marcat per la passivitat, la manca de voluntat política i l'incompliment dels compromisos d'acollida de la Unió Europea i de l'Estat espanyol, la campanya Món Local Refugi-Obrim escletxes a l´Europa fortalesa vol posar en valor el rol fonamental que juguen  els municipis catalans en la gestió de la crisi política de les persones en moviment atrapades a les fronteres fortalesa. El retorn dels Talibans a l'Afganistan aguditza la crisi que ja patien els 2,6 milions de persones afganeses que han fugit del seu país i estan cercant refugi a Europa.

Partint de la base que el què està passant a les fronteres respon a la política europea i dels Estats membres implicats en la gestió de fronteres, es proposa una intervenció coordinada i complementada amb les entitats i les intervencions implicades a les diferents fronteres on està previst actuar: Arxipèlag Canari (Asociación Atlas Gran Canaria), ciutats autònomes de Ceuta (No Name Kitchen) i Melilla (Solidary Wheels), Sèrbia (Klickactive) i Grècia (Legal Centre Lesvos) en clau de suport sociojurídic i incidència política.