EDU - Educació i Formació

EXTENSIÓ DE LA COBERTURA DE L'ALFABETITZACIÓ A LES COMUNITATS RAMES DE BLUEFIELDS, RACCS

Number:
3442
Status:
En curs
Beneficiary:
IND - Grups indígenes
Country:
NICARAGUA
Continent:
AMÈRICA
Geographical area:
CENTREAMÈRICA
Cost of the project:
58.200,00
Fons contribution:
37.909,09
Executing agency:
AEPCFA - ASOCIACIÓN DE EDUCACIÓN POPULAR CARLOS FONSECA AMADOR
Year of approval:
2020
SYNOPSIS:

L'Asociación d'Educación Popular Carlos Fonseca Amador (AEPCFA) és una entitat que, des de la seva conformació l'any 1990, ha treballat en l'àmbit de l'educació popular, tot aconseguint reduir els índexs d'analfabetisme a diversos municipis de Nicaragua. Més enllà de les accions vinculades a ensenyar a llegir i escriure, ha posat en pràctica un model pedagògic que té a veure també amb la salut preventiva, la producció i la cura del medi ambient.

A partir de l'any 2011, l'AEPCFA va iniciar el treball d'alfabetització a la Región Autónoma de la Costa Caribe Sur (RACCS), amb el suport de brigades de joves universitaris i centrant els esforços a les comunitats indígenes d'ètnia creol, garífuna i rama. Aquest vincle va propiciar l'apropament a la comunitat de l'illa de Rama Cay, on conviuen unes 900 persones en molt poc espai i en condicions molt vulnerables per diferents causes: manca de menjar pel canvi d'hàbitat dels peixos (fruit del canvi climàtic), malalties infantils associades a la desnutrició o manca de terres de cultiu en tota l'illa.

Amb la Universidad Nacional Agraria (UNA) es va fer un estudi a la part continental del territori rama, que va evidenciar que compten amb sòls molt fèrtils però que mai han estat explotats. D'un temps ençà, s'ha treballat amb les famílies de Rama Cay  per animar-los a traslladar-se al nou territori, sempre sota el domini ancestral de l'ètnia rama, i formar equips en criança avícola, producció agrària i explotació agroindustrial. Altres programes paral·lels ja estan promovent l'autoconstrucció d'habitatges i l'accés a l'aigua potable. La construcció d'una nova carretera fins a Bluefields també ha obert noves oportunitats per a les famílies per comercialitzar els seus productes.

El projecte preveu millorar la qualitat i el nivell de vida de les famílies indígenes rama, enfortint les seves capacitats tècniques de producció, els valors culturals (amb el rescat de la llengua pròpia), enfortint l'autogestió, el benestar col·lectiu i el control de la comunitat sobre els seus propis recursos. 

El mecanisme d'intervenció estarà basat en l'educació popular, que és l'enfocament que l'AEPCFA ha estat aplicant al llarg de la seva trajectòria i que ha aconseguit declarar molts municipis de Nicaragua com a territoris lliures d'analfabetisme.