General

Fons Català inicia una nova línia de projectes en el camp de la cooperació mediambiental

El primer projecte, presentat a la comissió de Migracions, vol aportar solucions al efectes de la salinització del riu Casamance al sòl agrícola

07 July 2021

El Fons Català de Cooperació inicia una nova línia de projectes en el camp de la cooperació mediambiental. Ho fa amb una iniciativa que es vol executar l'any 2022 per trobar una solució que resolgui el problema que la salinització del delta del riu Casamance (Senegal) provoca sobre les terres agrícoles a causa del canvi climàtic. Aquesta salinització per l'augment del nivell del mar, sumada a la disminució de la quantitat i freqüència de pluges, provoca una reducció del nombre de l'extensió de terres agrícoles, fet que empitjora la sobirania i seguretat alimentària dels habitants d'aquesta regió que es poden veure forçats a migrar. Aquest és un dels projectes que s'han destacat en la reunió de la Comissió de Migracions i Desenvolupament del Fons Català de Cooperació que s'ha fet aquest dimecres en format virtual.

Joan Ribas i Núria Francolí de l'Àrea d'Àfrica del Fons han ressaltat la importància de fer aquest tipus de projectes amb «visió de futur» per poder combatre efectes sobre el terreny que s'aniran notant cada vegada més amb el pas dels anys i que ajudin a «recuperar les terres cultivables, protegir el territori i millorar les condicions de vida de la població».

La primera fase del projecte passa per fer un Pla de Gestió Territorial. Aquest seria el document base que fixaria les actuacions que caldria desenvolupar per combatre aquesta salinització i que determinaria els projectes a executar en les futures fases. Aquest pla ha de determinar quins mecanismes causen la formació de la sal, el sòl i la superfície, les alteracions que comporta per a la zona agrícola i com això acaba afectant la producció de les comunitats rurals. Aquest treball anirà a càrrec d'estudiants de la Universitat de Ziguinchor i el Liceu Agrícola de Bignona, que es formanai capacitarien per poder treballar en aquest àmbit. Els estudiants senegalesos faran estades a la Universitat d'Ancona (Itàlia) i a la Universitat de Vic (Catalunya), organitzacions que també participen en aquest projecte.

Ribas i Francolí han destacat que aquest projecte multilateral també és una «prova pilot» perquè el Fons Català accedeixi en el futur a convocatòries europees. En aquest sentit han destacat la importància de participar en un projecte amb la participació de molts agents, En el cas d'aquest projecte hi participen la Federació d'Associacions Casamenceces a l'Exterior, la xarxa de deltes Deltanet que té una de les seves seus a Amposta, les universitats d'Ancona i Vic, el Fons Català de Cooperació, la Universitat de Ziguinchor, el Liceu Agrícola de Bignona o diferents municipalitats de la Casamance.

Des del Fons Català de Cooperació s'ha fet una crida als ajuntaments a sumar-se en el projecte que té, en la seva primera fase, un pressupost de 40.000 euros.

Comissio migrcacions

AVALUACIÓ I NOUS PROJECTES EN ÀMBITS COM L'ESPORT I LA SALUT

En la reunió s'han abordat moltes altres temàtiques relacionades amb l'activitat del Fons Català de Cooperació. Victòria Planas, cap de la Unitat d'Avaluació del Fons, ha esbossat els resultats de l'avaluació que s'ha fet sobre terreny de diferents projectes que s'estan executant al Senegal i que es presentarà detalladament a la tardor. També s'ha anunciat l'elaboració d'un documental de difusió sobre un projecte sobre perímetres agrícoles que s'ha fet també a la Casamance o la valoració i nous projectes en l'àmbit de l'esport i la salut i que han comptat amb la intervenció de diferents entitats promotores.

La comissió, que presideix la tresorera del Fons Català i tinent d'alcalde de Sant Boi de Llobregat, Alba Martínez, treballa en aspectes sobre la circularitat positiva entre migracions i desenvolupament a través dels col·lectius de persones migrades.