General

Tècniques destacades: Sandra Espada i Cristina Orgaz, de l'Ajuntament de Lleida

El Fons Català té més de 300 socis compromesos amb la solidaritat i la cooperació que volem donar a conèixer cada mes

06 July 2021

Sandra Espada i Cristina Orgaz vénen de camps d'estudi diferents, però comparteixen l'experiència en educació i les dues van acabar triant el camí de la cooperació a través del Màster de Desenvolupament i Cooperació a la Universitat de Lleida. Actualment les dues són tècniques de cooperació a l'Ajuntament de Lleida. 

 

  • Quina ha estat la vostra trajectòria professional?

Sandra Espada: El 2006 vaig ser seleccionada per gaudir d’una beca a l’Àrea de Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Lleida. Venia del món jurídic, amb molta experiència en l’àmbit educatiu i del món del lleure, però per mi, optar a la beca, va ser una oportunitat de conèixer una nova temàtica de treball que em va apassionar només ficar-hi el peu. A partir de la primera aproximació al món de la cooperació i la interculturalitat em vaig voler especialitzar amb el Postgrau de Desenvolupament i Cooperació: de l'àmbit global al local i posteriorment amb el Màster de Desenvolupament i Cooperació de la Universitat de Lleida.

Cristina Orgaz: De 2006 a 2009 vaig realitzar la Diplomatura d’Educació Social a la Universitat de Lleida (UdL) i, seguidament fins al 2011, vaig cursar el Màster en Desenvolupament i Cooperació Internacional en Àmbit Rural, també a la UdL. Amb 10 anys d’experiència en l’àmbit social (infants i joves, gent gran, gènere, salut mental) el gran volum laboral ha estat dedicat a infants i joves en situació de vulnerabilitat: espais lúdics, centres oberts i Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE). L’any 2018 m’afegeixo a l’equip de l’Àrea de Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Lleida dedicant-me a tasques en relació amb la interculturalitat, la sensibilització a la ciutat i les convocatòries de cooperació.

 

  • Quina implicació té Lleida en l'àmbit de la cooperació?

L’Ajuntament de Lleida destina des de l’any 1994 part dels pressupostos públics a iniciatives de cooperació i Educació per a la Transformació Social (EpTS), contribuint social i econòmicament al creixement dels pobles i col·lectius. Des d’aleshores s’han posat en marxa molts projectes i iniciatives per potenciar la solidaritat a la nostra ciutat. Amb una àrea de treball pròpia es va arribar a l’1% del pressupost municipal, tot i que no és la situació actual. Lleida ha set sempre una ciutat molt solidària, amb un gran històric en el treball en xarxa i en cooperació i amb una gran quantitat de persones i ONGD vinculades al món de la cooperació i la Solidaritat. L'Àrea de Cooperació Internacional treballa per les relacions Nord-Sud, la interacció efectiva entre cultures, la interculturalitat i la diversitat.

 

  • Com ha afectat la Covid-19 a la feina de cooperació de l'ajuntament?

Aquest any 2020 ha estat un any atípic, marcat per una greu crisi sanitària. Crisi que ens ha fet entendre que vivim en un món global i que si uns no estan bé, els altres tampoc. Un any en què, tot i que la cooperació internacional ha estat més important que mai, no s'ha pogut actuar com haguéssim volgut. La pandèmia de la Covid-19 ha suposat un dolorós recordatori de la nostra vulnerabilitat i interdependència. Ens ha mostrat que les fronteres no serveixen per aturar un virus que ens amenaça a tots i totes per igual i que l'única solució passa pel compliment dels drets humans arreu, la solidaritat i l'accés universal a sistemes robustos de salut i protecció social. En aquest context, la cooperació al desenvolupament té un paper clau com a catalitzador de respostes globals, multisectorials i dirigides als que més ho necessiten, i com a via per canalitzar la solidaritat de la nostra societat.

L'Agenda 2030 es reafirma com el millor full de ruta possible per a la necessària resposta global econòmica, social i mediambiental, per no deixar ningú enrere. Des de Lleida, s’ha intentat continuar amb els projectes engegats tot readaptant-los a la nova situació. Creiem que després d’aquesta aturada obligatòria, tant l’ajuntament com les entitats hem sabut adaptar-nos, inclòs les noves tecnologies al nostre dia a dia, i renéixer amb nous i renovats coneixements.