General

Propostes per ampliar la biblioteca sobre cooperació aquest Sant Jordi

Representants d'ens socis i tècnics del Fons Català et proposen llibres per regalar aquest 23 d'abril

21 April 2021

Cansat d'acabar comprant sempre "best-sellers" de temporada? De no saber quin llibre comprar o regalar per Sant Jordi?
Des d'alguns ajuntaments socis i l'equip del Fons Català us fem algunes propostes perquè podeu anar omplint la vostra biblioteca de llibres que tenen com a eix la cooperació al desenvolupament i els drets de les persones.

Sant Jordi | llibre Alba Martinez

"Refugiats climàtics. Un gran repte del segle XXI"
Miguel Pajares
Editorial Raig verd

Un llibre recomanat per…

Alba Martínez
Tinenta d'Alcaldia de Ciutat Educadora de Sant Boi de Llobregat i tresorera del Fons Català

Aquest llibre uneix dues de les emergències globals que ja estan marcant el segle XXI: l'emergència climàtica i la relacionada amb els desplaçaments forçosos de persones. El Miguel analitza aquesta dimensió humana i humanitària del canvi climàtic, les responsabilitats polítiques dels països enriquits i formula propostes clau per abordar aquests desafiaments. Els ajuntaments socis del Fons Català de Cooperació preocupats per aquests grans reptes tenim un espai de trobada a les comissions d'Acció Climàtica i Món Local Refugi del mateix Fons.


Fons | Sant Joan Xavi Ruiz

"Una historia de Violencia. Vivir y morir en Centroamérica"
Óscar Martínez
Editorial Debate.

Un llibre recomanat per…

Xavier Ruiz
Responsable de l'àrea d'Àmèrica Llatina del Fons Català

Óscar Martínez és un dels millors reporters salvadorencs, actualment redactor al diari digital El Faro. Després de dedicar molts anys de treball al fenomen migratori centreamericà, va iniciar una altra línia d’investigació sobre la violència estructural al triangle nord (Guatemala, Hondures i El Salvador), infiltrant-se en bandes criminals i buscant les causes d’un context marcat per la droga, la corrupció i la impunitat. El llibre és un retrat colpidor i sense mitges tintes sobre l’Amèrica Central d’avui, amb ritme trepidant i amb testimonis de primera línia. Les cròniques aquí recollides també arriben a la frontera sud mexicana i documenten el paper cabdal i la responsabilitat que els Estats Units han tingut i tenen en aquesta lluita permanent pel poder i la supervivència.


Fons Sant Jordi Maria Vidal

"Viatge al país dels blancs"
Ousman Uma
Random House Mondadori.

Un llibre recomanat per…

Maria Vidal
Regidora de Cooperació i Solidaritat de Torrelles de Llobregat

A través dels ulls de l'Ousman Umar, podem conèixer en primera persona el camí que cada any inicien milers de persones cap a Europa a la recerca d'una nova vida. L'Ousman narra el seu viatge vital des que deixa el seu poble natal a Ghana, essent un nen, fins que arriba a Europa disposat a aconseguir un futur millor. Una dura i punyent autobiografia que és clau per a seguir reivindicant una acollida digna de la població refugiada. 


Fons Sant Jordi area lleida

"Patas arriba. La escula del mundo al revés" 
Eduardo Galeano
SigloXXI Editores

Un llibre recomanat per…

Sandra Espada, Cristina Orgaz i Rosa Carrillo
Àrea de Cooperació de l'Ajuntament de Lleida

 

Eduardo Galeano presenta, amb to irònic, una guia de les barbaritats que la raça humana és capaç de cometre. Un llibre que pretén demostrar que el comportament humà no segueix una lògica: premiant allò dolent, castigant lo bo, obviant responsabilitats, devaluant lo valuós o magnificant lo absurd. Una mirada crítica cap a la nostra societat, la qual continua perpetuant un món al revés.


Fons Sant Jordi Joan Ribas

"El Viatge de Kalilu"
Kalilu Jammeh
Fundació Kalilu Jammeh

Un llibre recomanat per…

Joan Ribas
Responsable d'Àfrica, Mediterrània i Àsia del Fons Català

Es tracta d’un llibre autobiogràfic de la ruta migratòria que va seguir en Kalilu Jammeh a través del Sàhara per arribar a Europa. Durant el seu periple de Gàmbia cap a Europa Kalilu Jammeh decidí que, si arribava amb vida, escriuria un llibre per explicar les terribles experiències, patiments i morts que implica el viatge clandestí cap al somniat “paradís” europeu. Una història crua i esfereïdora d’una realitat que viuen a diari milers de persones que fugen del seu país per cercar un futur amb més oportunitats. Un reflex del millor i del pitjor de la naturalesa humana que permet entendre com s’organitzen les persones que emigren des de l’Àfrica occidental i perquè els murs que posen les societats opulentes no serveixen de res davant l’instint de supervivència i de superació.


Fons Sant Jordi Gemma Soles

El desarrollo: historia de una creencia occidental”
Gilbert Rist
Editorial Catarata

Un llibre recomanat per…

Gemma Solés
Tècnica de cooperació a l'Ajuntament de Girona

Deconstruir els conceptes euro-cèntrics sobre les societats i cultures no-occidentals i entendre els processos socioeconòmics i històrics pels que s’edifiquen hauria de ser una tasca prèvia a qualsevol intent d’aproximar-se les realitats del Sud Global. Considero que aquesta obra de Gilbert Rist hauria d’estar a la capçalera de qualsevol persona investigadora o tècnica que vulgui treballar en contextos empobrits, perquè la industria del desenvolupament està plena de paranys en els que no ens podem permetre seguir caient si de veritat creiem en la justícia global.


Fons Sant Jordi Victoria Planas

"No somos refugiados"
Agus Morales (narració)
Círculo de Tiza

Un llibre recomanat per…

Victòria Planas
Responsable de l'àrea d’Emergència, Refugi i Unitat d’Avaluació del Fons Català

Submergits en un món d’èxodes, aquest llibre ens acompanya i ens dona elements de reflexió profunda per discernir, per entendre des de primera línia les persones protagonistes dels desplaçaments forçats i la reacció de la por i l’odi. És periodisme narratiu (Agus Morales) i fotografia, d’Anna Surinyac, amb visió crítica i plural.

A través del llibre es viatja a l’origen dels conflictes. Allà on comença la fugida, allà on acaba: a la frontera més dura i més fortificada: Occident. És un llibre que ens situa no en una crisi de refugiats, sinó en una crisi d’acollida


Sant Jordi Persepolis

"Persèpolis"
Marjane Satrapi
Norma Editorial

Un llibre recomanat per…

Txell Escolà
Responsable de comunicació del Fons Català

És una novel·la gràfica que narra com va viure la pròpia autora la revolució islàmica a l'Iran quan era una nena. A través d'aquest punt de vista més innocent, que porta als infants a qüestionar-ho tot, podem entendre com es van aplicar les restriccions socials i religioses que van acabar amb la implantació d'un règim totalitari especialment dur per les dones (obligatorietat del hijab, limitacions de llibertats, etc).

Satrapi té una gran capacitat per desgranar un context social i polític complex que va marcar la història d'Iran fins a dia d'avui, un país clau en la geopolítica d'Orient Mitjà i el món.