General

El municipalisme català mostra la seva preocupació per l'esclat de violència al Senegal

Ajuntaments i institucions supramunicipals catalanes reclamen una solució pacífica i democràtica al conflicte

12 March 2021

El municipalisme català segueix amb preocupació la situació que es viu al Senegal i reclama una solució pacífica i democràtica als actors socials i polítics implicats. Ajuntaments, institucions supramunicipals i associacions municipalistes, han començat a aprovar un posicionament, impulsat des del Fons Català de Cooperació, on es demana fer "tots els esforços necessaris" per acabar amb els episodis de violència i d'alteració de la pau social que, fins ara, han provocat almenys 11 víctimes mortals. Aquesta situació és molt viscuda a Catalunya pels molts llaços que hi ha amb el país africà: 30.000 veïns i veïnes són d'origen senegalès i aquest és un dels principals països receptors dels projectes que realitza la cooperació catalana.

La detenció d'Ousmane Sonko, líder del principal partit de l'oposició, ha estat el detonant de revoltes i manifestacions d'una part important de la població que entén que s'han frustrat les esperances d'aprofundiment i renovació democràtica que hi havia en el govern del president Macky Sall. L'empresonament prèvi d'altres activistes com Guy Marius Sagna, Clédor Sene i el cantant Thiat o la reacció del govern als aldarulls limitant les comunicacions o la suspensió d'emissions d'alguns mitjans de comunicació ha acabat encrespant encara més la situació.

Senegal

La moció (clica aquí) demana a les autoritats senegaleses actuar "de forma pacífica" i amb les "màximes garanties i respecte escrupolós" a l'Estat de Dret i que sigui la justícia senegalesa qui resolgui "des de la imparcialitat i la independència" tots aquells procediments legals oberts. També insta als governs espanyol i francès i a la Unió Europea que actuïn per garantir el "màxim respecte" als Drets Humans" i amb polítiques de desenvolupament "coherents".

VINCULACIÓ EN MOLTS ÀMBITS

La senegalesa és la segona diàspora més nombrosa de fora de la Unió Europea que hi ha a Catalunya. La presència de 30.000 ciutadans catalans originaris d'aquest país ha fet augmentar els vincles solidaris dels ajuntaments catalans amb el Senegal. Entre 2015 i 2018 els ens locals catalans han destinat al Senegal 860.000 €, als quals cal afegir 655.000 € addicionals el 2019 i 2020, només a través del Fons Català, per projectes de cooperació al desenvolupament en àmbits com la seguretat alimentària, l'educació, la salut o l'apoderament de les dones.

📸 khekhal_sunu_renew (Instagram)