General

Un 75% de la població catalana recolza fer un referèndum al Sàhara Occidental

Presentem un manifest per demanar a l'Estat espanyol que assumeixi responsabilitats i permeti que els sahrauís decideixin el seu futur

24 February 2021

Amb motiu del 45è aniversari de la proclamació de la República Àrab Sahrauí Democràtica (R.A.S.D) aquest dissabte 27 de febrer, fem pública una dada molt rellevant recollida a una enquesta feta pel Fons Català amb el suport de la Diputació de Barcelona: un 75% de la població catalana que coneix la naturalesa del conflicte entre el Sàhara Occidental i el Marroc dona suport a celebrar el referèndum d'atodeterminació que el 1991 va establir Nacions Unides. Dos terços dels enquestats asseguren que coneixen el conflicte sorgit d'aquesta descolonització inacabada. 

 

Enquesta sobre la percepció de la població de Catalunya envers la cooperació internacional en el context de crisi actual

 

El Fons Català i la Coordinadora Catalana d'Ajuntaments Solidaris amb el poble Sahrauí - CCASPS han impulsat un manifest (llegir manifest) en el qual es recorda que el Marroc "no té sobirania sobre el Sàhara Occidental" i que l'Estat espanyol "segueix sent la potència administradora del territori" pel que se'ls insta a "assumir responsabilitats" per una "solució negociada" entre les parts. També recorden a la comunitat internacional, i especialment a l'ONU, que assumeixin el seu mandat i vetllin per la seva resolució del conflicte amb un referèndum d'autodeterminació pels sahrauís. 

El manifest, que continua recollint adhesions, demana a totes les administracions que es mullin i "promoguin de manera activa la inclusió d'un mecanisme d'observació i protecció dels drets humans a la població sahrauí per part de la MINURSO" i que "vetllin per preservar l'esperit pacífic, dsmilitaritzat i democràtic" en la resolució del conflicte. Els promotors i les entitats signants reiteren el seu compromís a seguir fent cooperació i subministrant ajuda humanitària als sahrauís. 

El 27 de febrer de 1976 es va proclamar la República Àrab Sahrauí Democràtica (R.A.S.D). La proclamació es va fer dies després que l'Estat espanyol, establert allà des del 1884 com a potència colonial, es retirés del Sàhara Occidental, abandonant a la població a la seva sort, després de la signatura d'un acord tripartit que suposava un acte de traïció que desobeïa el mandat de l'ONU per la descolonització pacífica del Sàhara.