General

Nova campanya d’emergència contra els efectes de la Covid-19

El FCCD posa en marxa la campanya "Món local Covid-19" per tal que els projectes de cooperació puguin superar les dificultats de la pandèmia

07 May 2020

El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament posa en marxa la campanya d’emergència “Món local Covid-19” per reforçar la tasca de la cooperació municipalista davant dels efectes que la Covid-19 també està tenint en els països del Sud. L’entitat demana als ajuntaments catalans implicació per garantir la continuïtat d’alguns projectes que s’estan desenvolupant i que poden quedar condicionats per aquesta pandèmia global. L’objectiu és seguir col·laborant amb aquells pobles i països que estan menys preparats per resistir els efectes del coronavirus.

Per a poder prevenir i combatre aquesta i altres pandèmies, es proposa actuar en projectes que facilitin l’accés a la salut, a l’aigua, al sanejament i la higiene o actuar per garantir l’accés a la informació o al refugi digne. També s’aposta per donar resposta a aspectes col·laterals generats per la Covid-19 com són la seguretat alimentària, la pèrdua de medis de vida o l’accés a recursos econòmics i a protecció.

Al continent americà, la pandèmia ha afectat a 19 projectes. En els països més empobrits del continent les principals afectacions s’han produït en les àrees urbanes però les conseqüències econòmiques i socials s’estan deixant sentir a les zones rurals, on viu la població més vulnerable. La pandèmia està afectant països com Nicaragua, El Salvador, Guatemala, Hondures, Equador i Bolívia.

La crisi dels coronavirus també ha arribat a la castigada Àfrica del Nord i l’Occidental afectant 17 projectes al Senegal, Gàmbia i Marroc. En aquesta zona, la Covid-19 ha generat problemes amb la xarxa alimentària i s’han aturat projectes de cooperació en desenvolupament destinats a col·lectius vulnerables com dones i joves.  També es proposa reforçar la resposta sanitària als camps de refugiats del Sàhara Occidental conjuntament amb la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí. Tot i que per ara no s’hi han detectat casos positius, el confinament fa perillar el dèbil abastament alimentari i de productes mèdics bàsics.

La campanya també posa el focus en altres països de tot el planeta que, prèviament a la crisi de la pandèmia, ja estaven patint situacions d’emergència a causa de la geopolítica o d’altres pandèmies com l’ebola o la malària i on ara cal redoblar esforços. Des del Fons hem identificat 10 projectes afectats per la COVID-19 a Haití, Cuba, Mèxic, Nepal, Indonèsia, RD del Congo, Gàmbia i Moçambic.

Un dels punts importants on actuar en aquesta nova campanya és en aquelles zones on hi ha població refugiada, desplaçats interns i desplaçats forçosos en general.  Per això s’aposta per intervenir en projectes a Grècia, Bòsnia i Hercegovina i Sèrbia en el cas europeu. També a Dijbouti, el Marroc, el Líban i el Kurdistan iraquià.

La campanya és una acció més del municipalisme solidari. Fa uns dies, la Confederació de Fons de Cooperació i Solidaritat llançava el manifest «Cooperació contra el coronavirus» que recull adhesions d’institucions i càrrecs electes. La declaració defensa que, en un context global, abandonar la població dels països del Sud a la seva sort no és una opció i, per aquesta raó, proposa que un cop acabi l'estat d'alarma a l’Estat espanyol es tornin a concentrar esforços en ajudar altres pobles i països menys preparats per resistir els efectes del coronavirus.

 

MÉS INFORMACIÓ

Victòria Planas, responsable de campanyes d'emergència: vplanas@fonscatala.org

➡️ Resum de la campanya

➡️ Informe de situació per territoris

➡️ Projectes seleccionats

 

📸 World Bank Photo Collection. Creative Commons