General

El FCCD actua per evitar un desastre humanitari pel covid-19 als centres i camps de confinament

Continua donant suport a la població refugiada amb iniciatives sobre el terreny

09 April 2020

En alguns dels camps que acullen població refugiada a Grècia i al corredor dels Balcans, el covid-19 és una nova amenaça per unes persones, ja per si soles en una situació molt vulnerable. El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD) segueix la situació a través de les organitzacions que treballen sobre el terreny i fa pressió i incidència perquè els estats europeus no s’oblidin de la població refugiada en un context d’encara més fragilitat. A través de Legal Centre Lesvos (LCL), associació independent que treballa in situ en el suport a sol·licitants d'asil, i La Garriga Societat Civil, entitat aliada, el FCCD segueix els esdeveniments i fa una crida a no oblidar la vulneració de drets que està patint la població i demana que el Covid-19 no sigui una excusa per mantenir i agreujar la vulneració dels drets d’aquestes persones.

S'HA APROFITAT LA PANDÈMIA PER REPRIMIR ELS DRETS DE LES PERSONES REFUGIADES

Entre d’altres, Grècia va tancar al març les fronteres amb els altres estats europeus i l’exterior o va aturar l’activitat de les oficines d’asil i en diverses funcions dels tribunals de justícia. A més, el nou govern hel·lènic ha aprofitat el context per endurir la repressió sobre la població refugiada creant centres de detenció en unes condicions horribles (aigua insuficient, mala alimentació, falta d’higiene, falta d’atenció mèdica...). En alguns d’aquests s’han confirmat casos de covid-19 entre la població detinguda, exposant al contagi a milers de persones.

LCL, organització que compta amb el suport del FCCD, continua treballant sobre el terreny amb un equip reduït de persones. La majoria de les persones voluntàries van tornar al seu lloc d’origen i el nou voluntariat no ha pogut arribar a l’illa a causa del tancament de fronteres. El Covid-19 els ha obligat a adaptar el sistema de treball i a centrar-se en el monitoratge, documentació i incidència política en l'àmbit grec i europeu. L’entitat fa informes regulars sobre la situació actual denunciant les polítiques de detenció de refugiats que el govern grec implementa amb la falsa justificació del coronavirus.

Aquesta organització s’ha convertit en una referència per a membres del Parlament Europeu i periodistes i ha participat en iniciatives mundials com la campanya internacional «Leave No One Behind».

SUPORT LEGAL I ASSISTÈNCIA A PERSONES AMB RISC DE CONTAGIAR EL COVID-19

La tasca legal que realitza LCL és molt important, ja que tant a les persones que són en camps o centres de detenció com les que continuen arribant, se'ls nega la possibilitat de sol·licitar asil i són recloses en condicions pèssimes i sense assistència legal. LCL ha documentat l’ús de la força per fer retorns en calent (pushbacks) de persones a Turquia i s’han rebut documentació de violacions greus, enviades per la mateixa població migrant.

Actualment. LCL té actius un advocat a Lesbos i un a Atenes. L’objectiu exigeix obtenir recursos per contractar un nou advocat centrat en la representació de persones detingudes amb risc de contagiar el covid-19, així com reforçar la tasca de defensa de drets en els casos de pushback o devolucions en calent que el govern grec està fent sense que ningú en pugui fer seguiment.

MÉS INFORMACIÓ

➡️ Web de Legal Centre Lesvos (clica aquí)

➡️ Web de La Garriga Societat Civil (clica aquí)