General

L’exposició «Revivint Al-Ma'in» explica com era aquest poble arrasat per les forces israelianes

La mostra, que arriba a Catalunya gràcies al FCCD, es pot veure fins al juny a set municipis catalans

26 November 2019

Tarragona (Tarragonès), Reus (Baix Camp) i Terrassa (Vallès Occidental) acullen, fins al juny, l'exposició «Revivint Al-Ma'in», una mostra que arriba a Catalunya de la mà del Fons Català de Cooperació. «Revivint Al-Ma'in» il·lustra com era la vida en aquest poble palestí que ara ocupa un kibutz, abans de l’arribada dels israelians.

L’exposició és una producció l’organització israeliana (De)Colonizer que treballa per aconseguir el dret a la tornada del poble palestí a l’actual territori israelià fent pedagogia per poder augmentar la pressió en àmbit internacional que ajudi a resoldre el conflicte.

Després d’haver-se estrenat a Castelldefels (Baix Llobregat), «Revivint Al-Ma'in» també es podrà veure entre el març i el juny a Sant Adrià del Besòs (Barcelonès), Rubí (Vallès Occidental) i Granollers (Vallès Oriental).

UN POBLE FORÇAT A L'EXILI

«Revivint Al-Ma'in» explica com ha canviat aquest municipi ara arrasat. Al-Ma'in és una de les 615 localitats destruïdes per Israel el 1948 on vivien 750.000 palestins. Els habitants van trobar refugi a la franja de Gaza, principalment a la ciutat de Khan Yunis. Fins al 1948, la franja de Gaza tenia aproximadament 70.000 habitants. Durant la Nakba, nom amb el qual es denomina l'exili palestí, se li van afegir prop de 200.000 refugiats de diferents regions de Palestina.

Avui en dia moltes les persones que habiten en aquesta zona desconeixen com era el municipi i qui hi vivia abans de 1948. L’exposició «Revivint Al-Ma'in» es va poder veure aquest estiu en l'única casa que va quedar de l’antic poble, sense deixar indiferents als actuals residents jueus que desconeixien la història del lloc que actualment habiten. Aquesta localitat està a escassos 7 km d'allí avui separats per un reixat metàl·lic.

L’exposició es pot veure al Teatre del Magatzem de Tarragona (4-30 de novembre), la Biblioteca Pere Anguera de Reus (2-28 de desembre) i a l’Arxiu Històric de Terrassa (10 gener-10 febrer 2020). Les dates i espais on l'exposició es podrà veure a Sant Adrià del Besòs, Rubí i Granollers s'anunciaran les pròximes setmanes.

MÉS INFORMACIÓ
➡️ Vídeo sobre l'exposició (clica aquí)
➡️ Article de Catalunya en Plural sobre l'exposició (clica aquí)
➡️ Dossier informatiu de l'exposició (clica aquí