tornar a l'inici
Emergència
Consulta General de Projectes

 

 

 

Actuació en situacions d’emergència

 
 

RESPOSTA ALS EFECTES DEL TERRATRÈMOL A HAITÍ: FASE DE RECONSTRUCCIÓ

 

Institucions col·laboradores

Projectes

El dia 12 de gener un terratrèmol va sacsejar Haití i va ocasionar nombroses pèrdues humanes i materials a diferents ciutats del país. L´epicentre del sisme, situat al sud-oest de la capital, Port-au-Prince, va arribar a 7,3 graus en l´escala Richter i va ser un dels més forts que es recorden a la zona del Carib.

Les conseqüències han estat devastadores: molts edificis governamentals i cases particulars han quedat destruïts, les comunicacions amb la capital han quedat malmeses i es desconeix encara la xifra de morts i ferits, tot i que diverses fonts parlen de centenars i fins i tot de milers de persones desaparegudes. L´edifici de Nacions Unides, que té desplegats al país uns 9.000 cascos blaus, també ha patit danys considerables. Cal afegir que la població d´Haití ja es trobava des de fa temps en una situació molt vulnerable i sota els efectes d´una greu crisi socioeconòmica.

Alguns dels municipis més afectats, tenint en compte on s´ha situat l´epicentre del terratrèmol, son Port-au-Prince, Pétit Goave i Grand Goave, Léogane, Grassier, Carrefour i Miragoane. Es tracta d´una de les zones més poblades del país i amb zones habitades que presenten una gran vulnerabilitat. El Fons Català ja té experiència de treball amb alguns d´aquests municipis i en d´altres, acompanyant processos de reconstrucció en emergències anteriors i fent èmfasi en la necessitat d´enfortir les estructures de prevenció locals i construir ciutadania activa i institucions locals fortes.

Davant d´aquesta catàstrofe, el Fons Català posa en marxa una campanya d´emergència dins la filosofia de reconstrucció postemergent, per tal de donar suport als esforços que el propi país ha començat a dur a terme amb l´acompanyament de la cooperació internacional.


Convocatòria campanya d'emergència
Full de compromís
Acta de la reunió del CCHAE - 14/01/2010
Terratrèmol a Haití: reconstruir en clau local
Article amb l'opinió de Susy Castor, presidenta del CRESFED (contrapart del Fons Català)
Butlletí del IECAH - Instituto de Estudios sobre Conflictos y Acción Humanitària, febrer 2010
Informe de la Campanya a 25/10/2010
 
 
 
Recomana | Contactar | política de privacitat
Total de visites:
 
 
Via Laietana, 33, 9è 2a - 08003 Barcelona. - Tel. 93 412 26 02 - Fax 93 301 90 88
© 2004, Fons Català de Cooperació al Desenvolupament