tornar a l'inici
+ Notícies
::: Memòria 2009 del Fons Català de Cooperació (arxiu pdf - 1,5Mb)
::: Dossier de Projectes per a l´any 2010
::: Manifest de la CCASPS de rebuig pels fets del 8 de novembre a Al-Aaiun (Sàhara Occidental)
::: Declaració del Consell Català de Foment de la Pau davant l’atac marroquí al Campament sahrauí de la Dignitat
::: Documentació de la 28a Assemblea General del Fons Català - juny 2010
 
 
El Fons Català convida els ajuntaments catalans a donar suport al pronunciament de Resposta a la crisi al Pròxim Orient
21 de juliol de 2006
Davant l'agreujament de la situació al Pròxim Orient, el Fons Català fa una crida als ajuntaments a donar suport al pronunciament següent:
Constatem que el Pròxim Orient es troba immers en un nou cicle de violència armada que només pot provocar tragèdies i patiments per a la població civil, més dificultats per assolir una resolució pacífica del conflicte entre israelians i palestins, i un risc d’extensió regional de la crisi amb conseqüències incalculables.
 
Les accions violentes de grups armats de la franja de Gaza i del Líban (atacs i segrest de personal militar israelià, llançament de coets contra infraestructures i població civil d’Israel) i l’ofensiva militar desproporcionada de l’exèrcit d’Israel (atacs que provoquen la pèrdua de centenars de vides humanes, destrucció d’infraestructures civils bàsiques i d’equipaments governamentals, restriccions dels accessos als Territoris Palestins Ocupats, detenció de parlamentaris i ministres del govern palestí,  bombardeigs de l’aeroport de Beirut i de carreteres al Líban) empitjoren les condicions de vida de la població civil, la resolució pacífica del conflicte i l’estabilitat regional. La situació és especialment greu per a la població palestina que ja patia una gran vulnerabilitat a causa de l’ocupació, de la construcció del mur de separació i de les restriccions quotidianes de moviments.
 
L’aïllament internacional del nou govern palestí, encapçalat per Hamàs, i la congelació d’ajuts de gran part de donants internacionals juntament amb l’esmentada ofensiva militar de l’exercit israelià, situa la població civil palestina al llindar d’una crisi humana i van de dret a provocar el col·lapse de l’Autoritat Nacional Palestina i del procés democràtic de construcció de l’Estat palestí.
 
Convençuts que sense la intervenció de la comunitat internacional serà molt difícil trencar el cercle de la violència i restablir les condicions favorables per a les negociacions de pau i l’estabilitat a la regió.
 
Conscients del paper primordial que la Unió Europea i el govern espanyol poden i han de jugar per promoure una política per la pau al Pròxim Orient que superi l’actual manca d’iniciativa política.
 
Convençuts de l’important paper que han de jugar els municipis en la construcció de la pau i de la convivència, mitjançant programes de solidaritat i de cooperació descentralitzada, la promoció del diàleg i de la comprensió entre els pobles, i la sensibilització i mobilització de l’opinió pública,
 
Reafirmem la nostra ferma condemna de tot acte de violència, terrorisme i totes les formes de destrucció.
 
Condemnem la pèrdua de vides humanes, la violació dels drets humans i del dret internacional humanitari, i la destrucció d’infraestructures civils causat per l’ofensiva militar israeliana i pels atacs de grups armats de la franja de Gaza i el Líban.
 
En aquest nou escenari tan greu, urgim la Unió Europea i el Govern espanyol a reclamar a Israel l’alto el foc contra el Líban i la fi de la intervenció militar israeliana a la franja de Gaza, que propiciïn un diàleg intens amb els dirigents del poble palestí i israelià basat en el reconeixement recíproc, que posin fi a la violència, el terrorisme, les violacions dels drets humans i la política d’accions unilaterals, per superar la paralització del procés de pau; i que portin a terme una política de llarg abast adreçada a preservar i reforçar el camí democràtic del poble palestí i el seu esforç en la construcció d’institucions locals i nacionals democràtiques. Per això, Europa i la comunitat de donants han de reprendre el finançament de l’Autoritat Nacional Palestina i invertir en l’enfortiment de la societat civil, les seves organitzacions i els municipis.
 
Urgim les Nacions Unides que prenguin les mesures adients per garantir la seguretat de la població civil, la fi de l'ocupació i l'establiment de fronteres segures entre Israel i Palestina.
 
Urgim les autoritats israelianes a establir l’alto el foc contra el Líban, l’aturada de totes les accions militars ofensives als Territoris Palestins Ocupats, finalitzar el bloqueig a la franja de Gaza, els càstigs col·lectius contra la població civil, que suposen una violació del dret internacional humanitari i l’alliberament dels ministres i parlamentaris palestins i altres presos detinguts sense cap càrrec en contra.
 
Urgim les autoritats palestines i libaneses a rebutjar i prendre totes les mesures necessàries perquè finalitzin els atacs contra objectius civils des dels seus territoris i treballar intensament per a l’alliberament dels soldats israelians segrestats pels grups armats.
 
Ens comprometem a donar suport a la campanya: “Resposta a la crisi al Pròxim Orient” (projecte 1576) per portar a terme accions humanitàries i evitar el col·lapse en la provisió de serveis públics bàsics a les poblacions de Palestina i el Líban.
 
Ens comprometem a donar suport a les iniciatives per la pau dutes a terme per l’Associació d’Autoritats Locals Palestines (APLA) i la Unió d’Autoritats Locals d’Israel (ULAI), així com a sostenir les altres iniciatives basades en el diàleg entre les parts afectades pel conflicte.
 
Ens comprometem a coordinar les nostres actuacions a la zona en el marc de la Xarxa d’Autoritats Locals Europees per la pau al Pròxim Orient.
 
 
Aquests acords seran traslladats a la Xarxa d’Autoritats Locals Europees per la pau al Pròxim Orient, la secretària general de Ciutats i Governs Locals Units, el president de la Generalitat de Catalunya, el ministre d’Afers Exteriors del Govern espanyol, la comissària de Relacions Exteriors de la Comissió Europea, el representant de la Política Exterior i Defensa de la Unió Europea i el secretari general de Nacions Unides.
 
Recursos relacionats:
Full de compromís
Campanya de resposta a la crisi al Pròxim Orient
 
Paraula Clau: Mes Any  
 
Recomana | Contactar | política de privacitat
Total de visites:
 
 
Via Laietana, 33, 9è 2a - 08003 Barcelona. - Tel. 93 412 26 02 - Fax 93 301 90 88
© 2004, Fons Català de Cooperació al Desenvolupament