tornar a l'inici
::: Memòria 2009 del Fons Català de Cooperació (arxiu pdf - 1,5Mb)
::: Dossier de Projectes per a l´any 2010
::: Manifest de la CCASPS de rebuig pels fets del 8 de novembre a Al-Aaiun (Sàhara Occidental)
::: Declaració del Consell Català de Foment de la Pau davant l’atac marroquí al Campament sahrauí de la Dignitat
::: Documentació de la 28a Assemblea General del Fons Català - juny 2010

::: Pla Estratègic 2008-2012
::: Estudi sobre Remeses i Desenvolupament Local
::: 1r Estudi de la Cooperació Local de Catalunya amb els països del Sud. 1998-1999-2000
::: 2n Estudi de la Cooperació Local de Catalunya amb els països del Sud. 2000-2001-2002
::: 3r Estudi de la Cooperació Local de Catalunya amb els Països del Sud. 2003-2004-2005

::: Últim rereFONS
::: Base de dades de legislació de la Confederació de Fons
10 d'agost de 2010
RESPOSTA ALS EFECTES DE LES INUNDACIONS AL PAKISTAN
Aquest mes d´agost de 2010 s´han produït unes greus inundacions al Pakistan, a causa de les pluges monzòniques, que han provocat el desbordament del riu Indus en diferents punts del seu curs. Aquestes inundacions han fet més de 1.600 morts i gairebé 14 milions de persones afectades o desplaçades, però hi ha altres danys a tenir en compte: més de 288.000 vivendes malmeses, més de 558.000 hectàrees de cultiu inundades, perdudes les reserves i provisions alimentàries guardades a les cases, etc. Els danys són ja d´un abast tan important com el Tsunami.<br><br>
Les províncies més afectades són les de Khyber Pakhtoonkwa (KPK), Balutxistan, Punjab i Sindh.<br><br>
Juntament amb el rescat de les víctimes dels primers dies, cal preveure la reconstrucció de les infraestructures i equipaments bàsics afectats, pal•liar els dèficits per la manca d´aigua potable i d´aliments bàsics, així com impulsar la futura reconstrucció de les regions afectades.<br><br>
El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, com a integrant del Comitè Català d´Ajut Humanitari i d´Emergència - CCAHE, fa una crida als ajuntaments i institucions supramunicipals a sumar-se a la resposta davant la greu crisi humanitària generada per aquests inundacions i al procés de reconstrucció i de suport a la població damnificada.<br>
5 de març de 2010
RESPOSTA ALS EFECTES DEL TERRATRÈMOL A XILE: FASE DE RECONSTRUCCIÓ

El passat dissabte 27 de febrer de 2010 un terratrèmol de magnitud 8,8 a l’escala de Richter va tenir lloc a 90 km de la ciutat de Concepción a la regió del Bío Bío a Xile, i un tsunami va afectar el port de Talcahuano tot causant danys greus al port i a la població. El Govern ha declarat zona catastròfica sis regions: Valparaíso metropolitana, Libertador, O’Higgins, Araucania, Bío Bío i Maule. Dades provisionals parlen de 802 persones mortes, dos milions d’afectats i més de 500.000 habitatges malmesos.

El que queda en evidència, com sempre, és que el món local, passada la catàstrofe, és qui ha de liderar la reconstrucció del territori afectat, no només les infraestructures, sinó també el teixit social.

Partint del mandat municipalista del Fons Català, la identificació i implementació de la resposta de reconstrucció ha de ser en clau local. En aquest marc el Fons Català està identificant una resposta a la crisi humanitària de Xile orientada a la mitigació de riscos i la gestió del territori, en clau de prevenció. Aquestes accions necessiten, entre d’altres, treballar per a l’apropiació del risc per part de la ciutadania i la promoció d’una norma de gestió del territori i de la seva implementació. Totes dues accions són competències municipals i situen els governs locals com actors actius del procés de reconstrucció del territori que governen. En aquest sentit, es prioritza el treball amb els actors locals que són els vertaders actors en l'impuls del seu propi desenvolupament i que les accions es duguin a terme en coordinació directa amb els governs locals i la societat civil organitzada presents als territoris afectats.

13 de gener de 2010
RESPOSTA ALS EFECTES DEL TERRATRÈMOL A HAITÍ: FASE DE RECONSTRUCCIÓ

El dia 12 de gener un terratrèmol va sacsejar Haití i va ocasionar nombroses pèrdues humanes i materials a diferents ciutats del país. L’epicentre del sisme, situat al sud-oest de la capital, Port-au-Prince, va arribar a 7,3 graus en l’escala Richter i va ser un dels més forts que es recorden a la zona del Carib.

Les conseqüències han estat devastadores: molts edificis governamentals i cases particulars han quedat destruïts, les comunicacions amb la capital han quedat malmeses i es desconeix encara la xifra de morts i ferits, tot i que diverses fonts parlen de centenars i fins i tot de milers de persones desaparegudes. L’edifici de Nacions Unides, que té desplegats al país uns 9.000 cascos blaus, també ha patit danys considerables. Cal afegir que la població d’Haití ja es trobava des de fa temps en una situació molt vulnerable i sota els efectes d’una greu crisi socioeconòmica.

Alguns dels municipis més afectats, tenint en compte on s’ha situat l’epicentre del terratrèmol, son Port-au-Prince, Pétit Goave i Grand Goave, Léogane, Grassier, Carrefour i Miragoane. Es tracta d’una de les zones més poblades del país i amb zones habitades que presenten una gran vulnerabilitat. El Fons Català ja té experiència de treball amb alguns d’aquests municipis i en d’altres, acompanyant processos de reconstrucció en emergències anteriors i fent èmfasi en la necessitat d’enfortir les estructures de prevenció locals i construir ciutadania activa i institucions locals fortes.

Davant d’aquesta catàstrofe, el Fons Català posa en marxa una campanya d’emergència dins la filosofia de reconstrucció postemergent, per tal de donar suport als esforços que el propi país ha començat a dur a terme amb l’acompanyament de la cooperació internacional.

Cuba: ¿Hacia dónde?
Cuba: ¿Hacia dónde?
Xalma, Cristina , Barcelona : Icaria, 2007
Nova Àfrica
Nova Àfrica (núm. 21)
AA.VV , Barcelona : Centre d'Estudis Africans, 2007
Recomana | Contactar | política de privacitat
Total de visites:
 
 
Via Laietana, 33, 9è 2a - 08003 Barcelona. - Tel. 93 412 26 02 - Fax 93 301 90 88
© 2004, Fons Català de Cooperació al Desenvolupament