• Dilluns 21 de gener de 2019

Notícies

Paraula Data
21 de juliol de 2011

Càrrecs electes, membres històrics, col•laboradors i amics commemoren el 25è aniversari del Fons Català

D’esquerra a dreta, Salvador Sunyer, primer president del Fons Català, acompanyat de la seva dona; Teo Romero, president actual del Fons Català; Elena Montobbio, representant de l’AECID; Jordi M
D’esquerra a dreta, Salvador Sunyer, primer president del Fons Català, acompanyat de la seva dona; Teo Romero, president actual del Fons Català; Elena Montobbio, representant de l’AECID; Jordi M

El Fons Català va celebrar dimarts a la tarda l’acte central de la celebració dels seus 25 anys al pati Verger del Museu Frederic Marès.

En una trobada conduïda per la periodista de Catalunya Ràdio, Rita Marzoa, i dins d’un escenari immillorable −el patí renaixentista del museu Frederic Marès− els diversos responsables, col•laboradors i amics del Fons Català es van aplegar per commemorar els 25 anys d'història de la institució i recordar la intensa tasca que ha realitzat al llarg d’aquests anys en la cooperació local descentralitzada.

El regidor de Presidència i Territori de l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí, va ser l'encarregat de donar la benvinguda a tots els assistents i felicitar, en nom de l'alcalde, Xavier Trias, al Fons Català per "la gran tasca que s'ha realitzat durant aquest anys".

L'acte, que es va amenitzar amb diverses de peces musicals de diversos llocs del món interpretades pel grup Asíkides, va comptar amb intervencions de càrrecs electes, membres històrics del Fons Català, representants de municipis, d'ONG i de les contraparts amb les quals el Fons Català ha treballat durant aquest quart de segle.

La primera en intervenir va ser Elena Montobbio, cap del Departament de Cooperació Sectorial i de Gènere de l'Agència Espanyola de Cooperació (AECID), que va apuntar que "gràcies a la forta vocació solidària de molts municipis" s'havia arribat a celebrar aquests 25 anys. En la mateixa línia va prendre la paraula el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, reconeixent el "gran recorregut" que ha realitzat l'organització des de la seva fundació. Per la seva banda Senén Florensa, secretari general d'Afers Exteriors, va destacar que "amb menys de 25 anys hem passat de ser un país subjecte de cooperació exterior a ser un país que promou la cooperació amb altres països".

Com a representants històrics del Fons Català van intervenir Salvador Salvador Sunyer, el primer president de la institució i exalcalde de Salt; Arcadi Oliveres, president de Justícia i Pau; i Joan Aguado, exalcalde de Vilafranca del Penedès i el president del Fons Català que ha estat més anys ostentant el càrrec. Els tres van fer incís en els seus inicis recordant la dificultat que va suposar aixecar la institució des de zero i conscienciar a molts ajuntaments perquè realitzessin les seves aportacions.

Aquests 25 anys proporcionen una perspectiva necessària per valorar l'abismal feina que ha desenvolupat el Fons Català. Així ho va explicar Bénédit Lambal, alcalde del poble senegalès d'Oussouye, que va destacar que "gràcies a la cooperació descentralitzada del Fons molts joves del seu poble no s'havien vist obligats a emigrar". El director de la escola Mayor de Gestión Municipal del Perú, Michael Azcueta, també va destacar aquest factor apuntant que el Fons havia "pagat els sous de molts mestres, les beques d'alumnes i havies construït escoles". Unes ajudes que, segons Azcueta, han estat determinants per l'escolarització de molts peruans.

Francesc Mateu, president de la Federació Catalana d'ONG, va assenyalar que "el gran èxit del Fons" rau en la gestió de la cooperació descentralitzada i directa entre municipis. Un fet que també va destacar Teo Romero, l'actual president del Fons Català, que va concloure el torn d'intervencions agraint la gran feina que han fet tots els treballadors, càrrecs electes i col•laboradors al llarg d'aquests 25 anys. Teo Romero també va acabar la vetllada esperonant als membres del Fons Català a "seguir amb la tasca que s'ha anat fent durant aquests 25 anys, tot mantenint l'ànima de la institució: l'esperit solidari i cooperatiu".
 

Banner publicació noticies al web
Banner REREFONS

Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. Rambla Santa Mònica, 10, 4t – 08002 Barcelona – Tel. +34 93 412 26 02 – fonscatala@fonscatala.org