• Dilluns 21 de gener de 2019

Notícies

Paraula Data
5 de juliol de 2011

El Fons Català commemora el 25è aniversari en un acte simbòlic amb els seus fundadors i antics presidents

La trobada va reunir els responsables que ha tingut la instiució al llarg dels 25 anys.
La trobada va reunir els responsables que ha tingut la instiució al llarg dels 25 anys.

El Fons Català va celebrar ahir el seu primer quart de segle aplegant una àmplia representació dels responsables que ha tingut l'entitat al llarg d'aquests anys.

A la trobada, que va tenir lloc a Salt, també van assistir-hi l’alcalde del municipi, Jaume Torramadé, i el director general de Cooperació al Desenvolupament, Carles Llorens.

El Saló de Plens de l’Ajuntament de Salt, el municipi que va veure néixer la Junta Constituent del Fons Català el 5 de juliol de 1986, va ser l’escenari de l’encontre que ahir va tenir lloc entre els fundadors del Fons Català, les persones que l’han presidit durant aquests 25 anys i els socis i col•laboradors de la institució. Un conjunt de cares conegudes en món de la solidaritat i la cooperació –principalment de les comarques gironines− que ahir van destacar el recorregut de l’entitat en l’àmbit de la cooperació local descentralitzada.

El primer president del Fons Català i exalcalde de Salt, Salvador Sunyer, no va poder participar directament a l'acte però no va deixar passar la oportunitat de dirigir-se al públic a través d'una carta que va llegir la seva dona. Sunyer va destacar el paper fonamental que van tenir els primers ajuntaments a l'hora de crear l'entitat apuntant, especialment, la contribució de tots aquells consistoris gironins "que van ser determinants per construir els fonaments del Fons". En aquella primera Junta també hi van participar Joan Gomis, president de Justícia i Pau; Jaume Soler, alcalde d'Arbúcies i secretari de l'entitat; Carles Ferré, regidor de Tarragona i tresorer; Jacint Xuclà, regidor d'Olot i comptador del Fons; representants de Càritas, del Ciemen i dels ajuntaments de Terrassa i Santa Coloma de Gramenet.

El president de Justícia i Pau, Arcadi Oliveres, va recordar que el Fons Català va néixer per promoure projectes d'ajuda en països desafavorits. Llavors es parlava de destinar el 0,7% dels recursos de cada consistori. Ara, però, segons Oliveres, “els objectius han canviat i la cooperació no només s'ha de fer del nord cap al sud sinó que s'ha de contemplar, també, a tota la gent de sud que ha migrat cap al nord.” Per Oliveres, un dels reptes de la cooperació és “superar aquest 0,7% i assolir xifres més notables”. Jaume Soler, el primer secretari del Fons i un dels seus màxims impulsors, va seguir aquesta línia destacant que els objectius de l'entitat segueixen actuals ja que "el canvi de model econòmic i l'eradicació de la pobresa són més necessaris que mai".

Els antics presidents de la institució també van prendre la paraula. El president del Fons Català amb la trajectòria més llarga –onze anys al càrrec− i exalcalde de Vilafranca del Penedès, Joan Aguado, va destacar la dificultat que va tenir per explicar la importància de la tasca de la cooperació a molts altres ajuntaments catalans. Gràcies a aquesta tasca de pedagogia, avui ja són més de 300 els ens locals que participen al Fons Català, a més de les diputacions i la Generalitat.

Teo Romero, actual president de l'entitat, va cloure l'acte recordant que des del Fons Català s’ha treballat en més de 2.500 projectes arreu del món i va agrair la feina de tots els seus predecessors, treballadors de l'entitat, i institucions i associacions col•laboradores. Per Teo Romero aquests primers vint-i-cinc anys “han estat molt positius” i han demostrat que “la cooperació descentralitzada pot ser un model d'èxit i de referència”.

El proper acte per celebrar els 25è aniversari del Fons Català serà el 19 de juliol a les 2/4 de set de la tarda al pati Vergés del Museu Frederic Marès de Barcelona. 

Banner publicació noticies al web
Banner REREFONS

Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. Rambla Santa Mònica, 10, 4t – 08002 Barcelona – Tel. +34 93 412 26 02 – fonscatala@fonscatala.org