• Dilluns 21 de gener de 2019

Notícies

Paraula Data
4 de març de 2011

El Fons Català reivindica el dret del poble haitià de protagonitzar de la reconstrucció del seu país

Imatge de l'acte de retorn i transparència amb els socis participants a la campanya d'emergència pel terratrèmol d'Haití al Col·legi de Periodistes.
Imatge de l'acte de retorn i transparència amb els socis participants a la campanya d'emergència pel terratrèmol d'Haití al Col·legi de Periodistes.

Un total de 180 institucions catalanes formades per ajuntaments, consells comarcals, diputacions i mancomunitats, han aportat 560.645 euros a la campanya d’emergència d’Haití

La coordinació amb les autoritats locals, el ple acord amb les necessitats i demandes de la població afectada i el protagonisme de la societat haitiana en la reconstrucció del seu propi país. Aquests són alguns dels principis d’intervenció que la tècnica de l’àrea de Centreamèrica, Mèxic i el Carib del Fons Català, Victòria Planas, va destacar ahir al Col•legi de Periodistes durant l’acte de retorn i transparència amb els socis participants a la campanya d’emergència d’Haití.

“La situació de crisi s’ha agreujat en els àmbits polític, social, militar i productiu i la vulnerabilitat de la població ha crescut” va explicar Victòria Planas. La tècnica també va recordar que el terratrèmol va impactar sobre un país que ja patia una gran fragilitat institucional: “no existia ministeri d’habitatge ni de cadastre, el 85% de l’oferta escolar estava en mans privades i el sistema de salut no comptava amb finançament planificat”.

Victòria Planas va denunciar l’estigmatització per la violència, la misèria, la desgràcia i el caos que han patit el país i la seva gent. Així mateix va criticar que “s’ha ignorat la societat haitiana pel que fa a les estratègies de resposta a l’emergència i s’ha invisibilitzat el treball de les xarxes socials organitzades des del primer moment després del sisme”.

En aquest sentit, la ponent va alertar que “l’ajut d’urgència s’està convertint en ajut estructural” i que s’estan substituint l’Estat i les autoritats locals. Per això va destacar que el mandat municipalista del Fons Català, precisament, permet “gestionar la fragilitat institucional amb enfortiment i empoderament dels actors locals”.

La campanya d’emergència coordinada des del Fons Català ha rebut 180 aportacions de diversos ajuntaments, consells comarcals, diputacions, mancomunitats i campanyes ciutadanes, que sumen un total de 560.645 euros. Aquest import s’ha distribuït en set projectes de reconstrucció institucional i desenvolupament local que s’executen per tot el país. 
 

Banner publicació noticies al web
Banner REREFONS

Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. Rambla Santa Mònica, 10, 4t – 08002 Barcelona – Tel. +34 93 412 26 02 – fonscatala@fonscatala.org